Ciasto z jabłkami w 15 minut. Ten przepis zachwyci każdego!

Ciasto z jabłkami w 15 minut

Ciasto z jabłkami w 15 minut to idealny pomysł na deser do kawy i nie tylko. Jest niezwykle smaczne i wilgotne w środku. Poznaj przepis na mięciutkie, puszyste i przepyszne w smaku ciasto jabłkowe. 

REKLAMA

Ciasto z jabłkami to wypiek, który zajmuje drugie miejsce zaraz po szarlotce. Różni się nie tylko czasem przygotowania, ale też smakiem. Podczas pieczenia, w mieszkaniu unosi się niezwykły aromat cynamonowo-jabłkowy.  Do przygotowania tego ciasta wystarczy tylko kilka minut. Na samym początku warto przygotować wszystkie składniki, bo ciasto trzeba miksować i jednocześnie je dodawać.

Ciasto z jabłkami w 15 minut. Aromatyczne i puszyste

Ciasto z jabłkami w 15 minut

Składniki:

» około 500 g jabłek + łyżeczka cynamonu, odrobina cukru i soku z cytryny
» 200 g mąki pszennej (typ 450)
» 100 g cukru
» 3 jajka
» 125 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
» 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» szczypta soli

REKLAMA

Przygotowanie:

Jabłka umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój je w plasterki o grubości 2 cm. Przełóż do garnka i dodaj do nich cynamon, odrobinę cukru i soku z cytryny. Wymieszaj i odstaw.

Do miski wsyp mąkę i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wymieszaj. Do garnka dodaj masło i cukier, następnie miksuj całość na puszystą masę przez około 5 minut. Dodawaj po jednym jajku i ciągle miksuj.

Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę, następnie dodaj śmietanę i znów zmiksuj do połączenia składników. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół, a potem przygotuj foremkę o wymiarach 20 cm.

REKLAMA

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie poukładaj na wierzchu plastry jabłek, delikatnie wciskając je do blaszki. Piecz na drugiej od dołu półce piekarnika przez około godzinę. Sprawdzaj patyczkiem czy już jest gotowe. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto z jabłkami w 15 minut

Podziel się: