Wiele osób rezygnuje z przygotowywania karpia na świąteczny stół z uwagi na jego mulisty posmak. Robert Makłowicz znalazł jednak sposób na to, aby tego uniknąć. Dzięki poniższemu przepisowi ryba ta posmakuje nawet sceptykom.
Coraz bliżej święta, a to czas powolnego przygotowywania potraw. Jeśli na naszej liście znajdował się karp, warto skorzystać z przepisu Roberta Makłowicza, który jest gwarancją pysznego smaku i braku mulistego posmaku.
Składniki:
karp
1 butelka jasnego piwa
2 spore cebule
2 marchewki
2 pietruszki (korzenie)
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Karpia dokładnie czyścimy ze wszystkich nieczystości, a następnie kroimy w dzwonka. Po każdej stronie prószymy solą i wkładamy do garnka o grubym dnie, wcześniej wysmarowanego masłem. W kostkę kroimy cebulę, marchewkę i pietruszkę, po czym dodajemy do karpia.
Rybę zalewamy piwem i gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Na koniec doprawiamy szczyptą soli. Karpia podajemy z posiekaną natką pietruszki, warzywami i świeżym pieczywem.