Sernik to popularne ciasto na bazie białego sera, po które sięgamy dość często. Aby uzyskać idealną strukturę i smak wypieku trzeba odpowiednio przyrządzić masę serową. A co gdy będzie ona za rzadka? Sprawdźcie, jak uratować zbyt rzadki sernik i uniknąć tego problemu w przyszłości.
Masa serowa jest zbyt rzadka? Można ją uratować!
Jeśli masa na sernik jest zbyt rzadka, mamy spory problem – deser się nam zwyczajnie nie upiecze. Część osób ma obawy, że przez dodatek mąki ciasto będzie suche i ciężkie. Prawda jest jednak zupełnie inna – to właśnie mąka może uratować sernik. Struktura masy serowej, do której dodamy mąkę, będzie lżejsza i bardziej „ciastowa”. Wystarczy do masy dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej i zamieszać. Gdy będzie to zbyt mało, wtedy zwiększmy ilość – możemy też wsypać opakowanie budyniu np. waniliowego. Pamiętajmy, aby wmieszać go dość szybko i starannie, długotrwałe miksowanie jest niewskazane.
Dlaczego masa na sernik wychodzi za rzadka?
Powodem tego są oczywiście złe proporcje. Jeżeli w przepisie należy wlać mleko, dodajmy na początku połowę porcji, wymieszajmy i oceńmy teksturę masy. Dopiero później wlejmy resztę – gdy stwierdzimy, że będzie w porządku. Zwróćmy także uwagę na ser. Jeśli robimy ciasto na serze z wiaderka, najpierw zorientujmy się, czy nie jest on zbyt rozwodniony – jego faktura powinna być podobna do zmielonego twarogu. Najlepiej kupować sery w wiaderku, gdzie poza twarogiem nie ma więcej nic innego np. sztucznych zagęszczaczy.
Inny powód, przez który masa serowa wychodzi zbyt rzadka, jest bardziej przyziemny i dotyczy zbyt długiego czasu mieszania produktów. Jeżeli robisz masę sernikową za pomocą robota kuchennego, ustaw niskie obroty i ucieraj masę tylko do chwili, aż produkty się połączą.