Masło czy margaryna? Zdania tej w kwestii wciąż są podzielone, nawet dietetycy nie są w stanie jednoznacznie tego stwierdzić, jednak powszechnie przyjęło się, że masło jest lepsze, aczkolwiek oba smarowidła mają swoje plusy.
Masło znane jest ludzkości od tysięcy lat. Odkąd udomowiono zwierzęta, zaczęto z ich mleka wytwarzać ten zacny produkt. Na przestrzeni wieków proces wytwarzania nie uległ istotnym zmianom i obecnie spożywamy niemal identyczny wyrób, tylko że produkowany na szeroką przemysłową skalę.
Dopiero jakiś czas temu wynaleziono metodę na utwardzanie ciekłych tłuszczów roślinnych. To sprawiło, że zaczęto produkować margarynę, czyli tłuszcz, który nie twardnieje w niskich temperaturach w przeciwieństwie do masła. Część osób uważa, że margaryna jest zdrowszym produktem, ale czy to prawda?
Margaryna może chronić przed chorobami układu krążenia
Choroby sercowo-naczyniowe to problem zdrowotny dotyczący ludzi na całym świecie. Za ich przyczynę uznaje się przede wszystkim złą dietę. Niezdrowe kwasy tłuszczowe tamują żyły i arterie, które przestają pełnić swoją funkcję. Chorzy z takimi problemami powinni sięgać po margaryny miękkie, które w zasadzie nie mają izomerów trans. Osoby z grupy ryzyka mogą, zamiast masła używać właśnie takich margaryn.
Masło dla dzieci
Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dzieci przed 3 rokiem życia powinny spożywać masło ze względu na cholesterol w nim obecny. Ma on duży wpływ na odpowiedni rozwój młodego organizmu. Cholesterol pomaga budować ściany komórkowe nowych komórek, więc należy uwzględnić go w diecie dziecka. Nie należy też pominąć pokarmów, które są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, ponieważ mają one wpływ na prawidłowy rozwój mózgu. Omega 3 występują przede wszystkim w rybach oraz olejach roślinnych, więc wyeliminowanie ich z jadłospisu dzieci nie jest dobrym pomysłem. Warto postawić na różnorodność w diecie, dzięki temu najmłodsi będą mogli rozwijać się w pełni.