Niekiedy może się zdarzyć, że po przygotowaniu potrawy zostanie nam w lodówce nieco słodkiej śmietany. W takiej sytuacji wcale nie musimy jej wyrzucać, a możemy wykorzystać do przyrządzenia ciekawych posiłków i deserów.
Jednym z ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego składnika jest przyrządzenie panna cotty, co z włoskiego oznacza gotowaną śmietankę. Oprócz kremówki do deseru tego wykorzystujemy też laskę wanilii lub pastę z wanilii.
Kolejnym pomysłem na bazie śmietany kremówki i laski wanilii jest creme brulee, czyli kremowy i puszysty deser. Przed podaniem jego wierzch możemy posypać cukrem trzcinowym i opalić palnikiem cukierniczym.
Oba rodzaje śmietanki są również znakomitym składnikiem do przygotowania większości rodzajów lodów. Bez problemu możemy je wykorzystać w połączeniu ze smakami czekoladowym, waniliowym czy jagodowym.
Co ciekawe, śmietana kremówka idealnie sprawdzi się również jako sposób na udekorowanie ciasta, deseru z owocami czy gofrów. Niezależnie od tego, co chcemy przygotować, produkt ten idealnie spełni swoje zadanie.