Hiszpańskie pączki bez drożdży to świetna alternatywa dla klasycznych wyrobów takich jak te z drożdżami czy serem. Ten przepis nie wymaga wielu składników i jest błyskawiczny.
Tłusty czwartek to dzień, na który czeka wiele osób. Chyba każdy uwielbia pączki, faworki i inne słodkości. Pączki hiszpańskie nieco różnią się od tych tradycyjnych, bo nie mają w swoim składzie drożdży ani sera. Mimo to, są bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste. Ten przepis zawsze się udaje, dlatego warto go zapamiętać i koniecznie przygotować.
Hiszpańskie pączki bez drożdży. Przepis, który musi poznać każdy
Składniki:
» 150 g mąki pszennej tortowej
» 1 szklanka ciepłej wody
» 50 g masła
» 1 cukier wanilinowy
» 2 łyżki cukru
» 3 jajka
» odrobina startej skórki pomarańczy
» szczypta soli
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Do garnka dodaj masło, wodę, szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy, następnie podgrzewaj na średnim ogniu i ciągle mieszaj. Gdy składniki się połączą zwiększ temperaturę i kiedy ciasto się zagotuje od razu zdejmij je z ognia i wsyp szybciutko mąkę – trzeba cały czas mieszać ciasto. Mieszaj, aż ciasto nie będzie mieć grudek i wtedy ponownie delikatnie podgrzej na małym ogniu. Ciasto musi odchodzić idealnie od ścianek garnka. Odstaw do wystudzenia na jakieś 15-20 minut.
Po tym czasie przełóż ciasto do miski i miksuj, następnie dodawaj po jednym jajku, a na koniec dodaj odrobinę startej skórki z pomarańczy. Dużą łyżką lub za pomocą szprycy formuj pączusie dowolnej wielkości i smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.
Smaż z każdej strony przez 4-5 minut, a potem układaj na blaszce z papierem do pieczenia. Kiedy lekko przestygną możesz posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!