Przyrządzanie domowych pączków potrafi przysporzyć czasami wielu problemów. Jednym z nich jest pękanie ciasta w trakcie smażenia. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym można uniknąć niepotrzebnych trudności. Sprawdźcie, na co zwrócić uwagę.
Jak uniknąć przygotowania złych pączków?
Użyjcie przede wszystkim składników wysokiej jakości. Ich temperatura powinna być podobna, bo wtedy istnieje większa gwarancja, że uzyskacie udane ciasto. Dlatego, zanim zaczniecie pracę w kuchni, dopilnujcie, aby mleko czy jaja miały temperaturę pokojową.
Częstym błędem jest smażenie pączków na niewystarczającej ilości tłuszczu. Są one ściśnięte, a w efekcie sklejają się. Jeżeli natomiast nie chcecie, aby wasze wyroby wchłonęły dużo tłuszczu, wlejcie do ciasta odrobinę spirytusu lub octu. Obniży to kaloryczność pączków i poprawi ich wygląd, bez zmiany smaku.
Nieatrakcyjny wygląd pączków może być wynikiem wsypania do ciasta obfitej ilości cukru, który może się palić w czasie smażenia. Najlepiej korzystać ze sprawdzonych przepisów, które nie przewidują zbyt wysokiego słodzenia.
Tradycyjne pączki – co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Rarytas, po który najchętniej sięgamy w okresie karnawału, można też upiec. Taki wariant będzie równie pyszny, a na dodatek lżejszy ten przygotowywany tradycyjnie. Jeśli jednak postanowicie je usmażyć, wybierzcie olej rzepakowy wysokiej jakości. To jeden z najzdrowszych rodzajów tłuszczów, na którym można smażyć mnóstwo innych deserów i potraw.