Cytryn, jak i wielu innych owoców lub warzyw nie warto kupować na zapas. Ich smak i właściwości zdrowotne ulegają znacznemu obniżeniu podczas długotrwałego przechowywania. Nawet jeśli macie w domu tylko kilka cytrusów, powinniście wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać, aby były jędrne, soczyste i zachowały jak najwięcej walorów odżywczych.
Przechowywanie cytryn – wybór najlepszego miejsca
Cytryn nie trzeba trzymać w lodówce, ale warto to zrobić. Wtedy pozostaną dłużej jędrne i soczyste, więc przedłuży się ich świeżość. Pozostawione w temperaturze pokojowej mogą prędko wyschnąć, a ich skórka utraci blask oraz jędrność. Owoc nie prezentuje się wtedy okazale, ciężko go także pokroić na małe plastry albo wycisnąć z niego sok. Chłodziarka może być więc odpowiednim miejscem do przechowywania tych cytrusów. Najlepiej umieścić je w dolnej szufladzie – tam wytrzymają nawet miesiąc. Część osób zaleca, aby przed położeniem w lodówce zawinąć cytryny w papier śniadaniowy bądź papierowy ręcznik.
Inna ciekawa strategia na przechowywanie cytryn w chłodziarce, polega na wcześniejszym włożeniu ich do naczynia z chłodną wodą. Woda ochroni skórkę przed wysychaniem i sprawi, że owoc zachowa soczystość na dłużej. Jednak korzystając z tej metody, można jednocześnie sprawić, że owoc utraci część smaku i aromatu. Z tego względu nie należy trzymać w ten sposób cytrusów przez długi czas.
Kilka praktycznych wskazówek
Gdy potrzebujecie tylko kawałka cytryny, postarajcie się dobrze zabezpieczyć pozostały owoc przed zepsuciem. Dobrym pomysłem jest schowanie go w lodówce, ale zanim to zrobicie, włóżcie go do hermetycznie zamykanego, plastikowego lub szklanego pojemnika. To sprawi, że produkt nie obeschnie i nie będzie chłonąć innych zapachów. Cytryny można też zamrozić. Warto zapakować całe owoce do woreczka na mrożonki lub pozbawić owoce soku, a płyn przelać do pojemnika na kostki lodu. Torebkę z cytrynami albo kontenerek z sokiem należy umieścić potem w zamrażalniku.