Zaprosiłeś przyjaciół i nie masz pomysłu, jakie podać przekąski? Polecamy parówki w cieście francuskim. Z dodatkiem sosu czosnkowego, musztardy czy ketchupu posmakują każdemu.
Parówki w cieście francuskim to chrupiąca i cieplutka jak świeże pieczywo z piekarni przekąska. Smakuje genialnie podana wprost z piekarnika. Z pewnością skradnie serca także dzieci. Do przygotowania tej domowej przegryzki nie potrzebujesz wielu składników – wystarczą zaledwie cztery. Dzieci i dorośli przepadają za parówkami pod taką postacią. Śmiało możesz je zapakować do pracy czy szkoły albo pałaszować na zimno.
Parówki w cieście francuskim – przepis
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
parówki (5-6 sztuk)
jajko
ser żółty
do podania majonez, ketchup lub inny sos
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Rozkładamy ciasto francuskie, a następnie kroimy je w prostokąty (wielkości parówek). Po chwili parówki owijamy plastrem żółtego sera i w takiej formie umieszczamy je na pojedynczej części ciasta. Zwijamy całość, smarujemy rozbełtanym jajkiem i lokujemy w rozgrzanym piekarniku na 20-25 minut. Najlepszym dodatkiem do parówek jest ketchup, musztarda lub majonez. Jednak te w cieście są tak smakowite, że można jeść bez żadnych dodatków.