Blacha do pieczenia jest w kuchni niezastąpiona. Niestety łatwo ją zabrudzić, a przypieczonych resztek jedzenia trudno jest się pozbyć. Z tego powodu warto poznać szybki i prosty sposób na jej efektywne wyczyszczenie. Zanim sięgniesz po sklepowe chemikalia, zajrzyj do swojej spiżarni, być może znajdziesz tam idealny preparat do mycia kuchennych blaszek. Poznaj niezawodny trik, dzięki któremu kuchenne porządki będą czystą przyjemnością.
Jak wyczyścić blachę do pieczenia bez chemii?
Gotowe detergenty do czyszczenia, które można kupić w sklepach, do tanich nie należą, a korzystając z produktów, które mamy w domu sporo zaoszczędzimy. Środek, którego użyjemy, kosztuje zaledwie parę złotych. Co to za produkt?
Okazuje się, że sprawdzoną i przynoszącą spektakularne efekty metodą na usunięcie zabrudzeń oraz przypaleń z blachy będzie skorzystanie z sody oczyszczonej. Wystarczy połączyć 3 łyżki białego proszku z niewielką ilością wody. W ten sposób powinna powstać pasta, którą nanosimy na brudną blachę. Starannie czyścimy całe akcesorium, a potem spłukujemy wszystko wodą.
Jeśli nie mamy w domu sody, możemy sięgnąć po coś innego. W umyciu blachy pomoże również ocet jabłkowy, który w dodatku ma właściwości antybakteryjne. Innym artykułem do zwalczania zabrudzeń jest kwasek cytrynowy – należy posypać nim blachę, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Później całość należy spłukać z pomocą płynu do naczyń. Taki zabieg sprawi, że blacha będzie lśnić czystością.