Domowy ocet jabłkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste

Fot. Pixabay.com

Ocet jest niezbędnym składnikiem wielu aromatycznych potraw. Często jest dodawany do sałatek, marynat czy sosów. Jeśli nie chcemy stawiać na kupny ocet, w łatwy sposób możemy go przygotować w domowych warunkach.

Domowa wersja octu jabłkowego jest znacznie lepsza. Przede wszystkim mamy świadomość, co się w nim znajduje, a ponadto możemy go zrobić z owocowych resztek, których w każdym domu nie brakuje.

   

Składniki:

3 kilogramy obierek z jabłka
3 litry wody
6 łyżek cukru (najlepiej użyć brązowego, choć zwykły biały też może być)

   

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy i osuszamy obierku w dużym słoiku, który wcześnie czyścimy i odparzamy. Obierki zalewamy ciepłą, letnią wodą z dodatkiem cukru (należy całkowicie je zakryć płynem). Całość meszamy i przykrywamy lnianą ściereczką. Naczynie odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni (od 2 do 5).

   

Każdego dnia warto zamieszać ocet czystą łyżką. W ten sposób przyspieszymy proces fermentacji i unikniemy ryzyka pojawienia się pleśni. Gdy piana zniknie, wówczas proces dobiegł końca. Ocet przelewamy do czystych i odparzonych szklanych butelek i przechowujemy je w ciemnym i chłodnym miejscu.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News