Kopytka to niewyszukane danie obiadowe, które często gości na stołach w wielu polskich domach. Tylko jak je przygotować, aby były sprężyste i delikatne? Sprawdź przepis Magdy Gessler.
Kopytka to na pierwszy rzut oka niezwykle proste danie, które trudno jest zepsuć. Aby jednak taka forma ziemniaków doskonale smakowała, wymaga odrobiny wysiłku – należy wziąć pod uwagę proporcje składników i starannie wyrobić ciasto. Dziś przygotowaliśmy dla was nieskomplikowany przepis na kopytka według Magdy Gessler. Wykonane z tej receptury będą wzorową bazą do rozmaitych dań obiadowych.
Kopytka – przepis
Składniki:
200 g mąki pszennej (najlepiej typ 500)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1,5 kg ziemniaków (najlepiej odmiany mączystej)
2 małe jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki. Ugotuj je w wodzie do miękkości, odcedź i pozostaw do wystudzenia. Przeciśnij kartofle przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Przełóż masę do naczynia, dodaj 2 jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Jeżeli ziemniaki są bardzo mączyste, wymieszaj je tylko z połową łyżki mąki ziemniaczanej, wtedy masa nie będzie twarda. Następnie z werwą wyrabiaj ciasto. Jeśli zależy ci na tym, aby kopytka były delikatne – nie rób tego zbyt długo. Gotowe ciasto ułóż na stolnicy posypanej mąką, podziel je na mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj dłońmi, aby powstał rulon. Za pomocą ostrego noża tnij kluski przypominające romb.
W większym garnku zagotuj wodę z solą i niewielką ilością oleju bądź masła. Kopytka wrzucaj na wrzątek stopniowo, po czym obowiązkowo zamieszaj łyżką dno, aby zapobiec przyklejeniu się. Gotuj je przez trzy minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i z różnymi dodatkami. Możesz polać je masłem, podać z gulaszem lub sztuką mięsa.