błyskawiczne gotowanie ziemniaków
fot. Pixabay

Ziemniaki możemy piec i smażyć, ale najczęściej je gotujemy. Kartofle z wody oraz ziemniaczane purée to popularne dodatki do dań głównych. Przyrządza się je łatwo, jednak zanim odpowiednio zmiękną, musi upłynąć sporo czasu. Na szczęście istnieją profesjonalne metody na błyskawiczne gotowanie tych smacznych bulw.

Doskonały trik na błyskawiczne gotowanie ziemniaków

Aby ugotować ziemniaki w mgnieniu oka, należy przede wszystkim wrzucić je na wrzącą wodę. Taka strategia przyspieszy ich mięknięcie i równocześnie ochroni je przed utratą wielu dobroczynnych substancji. Dlatego nie należy rozpoczynać gotowania warzyw od wrzucania ich na zimną wodę, ponieważ straty witamin i soli mineralnych będą znacznie większe, a czas gotowania się wydłuży.

Kolejnym patentem na przyspieszenie mięknięcia pyrek, jest dodanie do gotującej się wody niewielkiej ilości margaryny lub masła (wystarczy łyżeczka). Kartofle dzięki temu nabiorą też lepszego smaku. Pomoże także pokrojenie ziemniaków na mniejsze kawałki (np. w kostkę tak jak do zupy). Rozdrobnione bulwy należy zawsze gotować pod przykrywką, dzięki czemu dojdą jeszcze szybciej. Jeśli natomiast kartofle są gotowane w mundurkach, to przed umieszczeniem ich w wodzie, można nakłuć je widelcem. Gorąca woda sprawniej wniknie do ich wnętrza, a w rezultacie szybciej zmiękną.

Pieczenie zamiast gotowania?

Mimo że gotowane ziemniaki są niskokaloryczne i lekkostrawne, to w kontakcie z wodą tracą wiele wartościowych substancji, głównie fosforu, potasu, witamin z grupy B oraz witaminy C. Zdrowszą metodą przygotowania tych warzyw, jest ich pieczenie. Ta forma obróbki cieplnej trwa jednak dosyć długo, więc aby przyspieszyć cały proces, ziemniaki warto lekko rozdrobnić. Można je także lekko skropić wodą, przykryć i w takiej postaci włożyć do piekarnika.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę