Chcesz szybko ugotować ziemniaki? Żaden problem wystarczy, że do wrzątku dodasz niewielką ilość popularnego produktu. Pyrki zmiękną już po 10 minutach. Co to za dodatek? Wszystko wyjaśniamy.
Typowy polski obiad składa się z mięsa, surówki oraz ziemniaków. Te ostatnie posypane koperkiem lub szczypiorkiem, podane z dodatkiem masła smakują rewelacyjnie. Niestety bulwy gotują się przeważnie 20-30 minut, natomiast te nieobrane nawet 40 minut. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces gotowania, dodaj do garnka odrobinę sody oczyszczonej. Ten patent skróci czas nawet o połowę. Kartofle możesz także przygotować w kuchence mikrofalowej, to kolejna metoda na błyskawicznie ugotowane bulwy. Te w mundurkach dojdą już po 5-7 minutach.
Jak błyskawicznie ugotować ziemniaki?
Wsypanie szczypty sody do kartofli efektywnie skróci czas gotowania. Po obraniu i pokrojeniu, ziemniaki umieść w garnku, dodaj sól oraz trochę sody oczyszczonej. Do naczynia wlej niedużą ilość wody, aby nieznacznie przykrywała pyrki, całość przykryj i gotuj przez ok. 10 minut. Potem miękkie kartofle możesz odparować, odcedzić i podać, smacznego.
Jak gotować ziemniaki w mikrofalówce?
Ziemniaki możesz też przyrządzić w mikrofalówce – to szybki i prosty sposób. Będą gotowe po już po 4-7 minutach. Najpierw bulwy w mundurkach starannie umyj i wyszoruj, a następnie ponakłuwaj je nożem, w ten sposób nie eksplodują w urządzeniu. Przełóż je do naczynia przeznaczonego do podgrzewania potraw w mikrofali i włóż do urządzenia, nastaw je na dużą moc. Po upływie 4 minut możesz sprawdzić ziemniaki średniej wielkości, większe powinny być gotowe po 5-7 minutach.