Zrobiliście zapas świeżych ogórków i chcielibyście, aby przetrwały jak najdłużej? Poniżej wyjaśniamy, jak odpowiednio je przechowywać. Czy wiedzieliście, że nie sprzyja im także sąsiedztwo niektórych owoców i warzyw? Dzięki naszym wskazówkom ogórki zachowają smak i chrupkość na dłużej.
Na straganach i w sklepach coraz częściej pojawiają się świeże ogórki. Każdy chciałby, aby jak najdłużej zachowały swoje właściwości. Zasady skutecznego przechowywania dotyczą nie tylko warzyw gruntowych, ale także szklarniowych. Wyjaśniamy, gdzie będzie im najlepiej.
Ogórki w lodówce? Niezupełnie!
Lodówka to odpowiednie miejsce do składowania wielu owoców i warzyw. Jednak ogórków raczej nie należy tam trzymać. Warzywa te są podatne na niskie temperatury (poniżej 10°C), a za optymalną dla nich uznaje się temperaturę pokojową. W warunkach chłodniczych mogą zacząć się psuć i stawać niesmaczne. Mogą także nasiąkać wodą, a w efekcie gnić. Dodatkowo na ich powierzchni czasami powstają obrzęki.
Jeśli jednak zdecydowaliście, że włożycie ogórki do chłodziarki, ulokujcie je na drzwiach albo na frontowej części półki, ponieważ tam temperatury są niższe. Nie umieszczajcie ich tuż przy tylnej ścianie, gdyż w tym miejscu zawsze jest chłodniej, a część artykułów może nawet przymarzać. Ogórki najlepiej trzymać w kuchni na szafce, ale należy zwrócić uwagę na sąsiedztwo niektórych owoców i warzyw!
Jakich owoców i warzyw nie kłaść obok ogórków?
Etylen to hormon roślinny, który znacznie przyspiesza dojrzewanie. Jeśli ogórki znajdą się obok owoców czy warzyw, które wytwarzają go w sporych ilościach, także mogą błyskawicznie utracić swoje walory smakowe, na nawet zacząć się szybciej psuć. Ogórków nie należy przechowywać obok jabłek, pomidorów, bananów czy melonów. Aby jak najdłużej cieszyć się ich jędrnością i chrupkością, najlepiej położyć je w oddzielnym naczyniu z dala od wymienionych produktów.