błyszczące jabłka
fot. Pixabay

Jabłka należą do jednych z najbardziej lubianych owoców. Są soczyste, smaczne i niedrogie, a w sklepach można je kupić przez cały rok. Chętnie spożywamy je na przekąskę, dodajemy do sałatek, deserów, a nawet mięs.

Jabłka zawierają sporo witamin, przeciwutleniaczy, a także rozpuszczalne w wodzie frakcje włókna pokarmowego zwane pektynami. Niestety w niektórych owocach mogą też czaić się szkodliwe substancje. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego lepiej uważać na pięknie błyszczące się owoce.

Dlaczego jabłka z supermarketu są błyszczące?

Owoce, które wiszą na drzewie, raczej nie są błyszczące, a częściej pokrywa je białawy nalot. No właśnie, połyskujące jabłka, które można spotkać w sklepach, są nabłyszczane sztucznymi substancjami. Sprzedawcy chcą takim wyglądem nakłonić klientów do ich zakupu.

Najczęściej stosowanym preparatem do nabłyszczania jabłek jest szelak. To naturalna żywica, którą otrzymuje się z odchodów insektów. Owoce nabłyszcza się też za pomocą wosku Carnauba pozyskiwanego z liści palm brazylijskich. Wosk powoduje, że obłożone nim owoce ładnie się błyszczą, są też bardziej odporne na nieznaczne uszkodzenia. Zresztą związek ten chroni także jabłka przed zepsuciem i zatrzymuje mechanizm parowania z nich wody. Owoce zabezpieczone w ten sposób mogą więc dłużej przebywać w sklepie i w dalszym ciągu będą wyglądać apetycznie.

Czy nabłyszczane jabłka są zdrowe?

Jeżeli połysk jest naturalny albo jest to efekt polerowania owocu, to zdecydowanie taki produkt nie powinien nam zaszkodzić. Jeśli jednak jabłko potraktowano szelakiem, to przed konsumpcją należy je porządnie umyć, najlepiej w ciepłej wodzie. Dla większej pewności można też sparzyć skórkę owocu wrzątkiem, wtedy nabłyszczająca substancja zostanie usunięta. Część osób zaleca, aby do czyszczenia błyszczących jabłek wykorzystać odrobinę płynu do naczyń. Taki środek potrafi dobrze rozpuścić tłuszcz. Wracając do szelaku, dotychczas nie wykonano badań, które przedstawiałyby, że jest on szkodliwy czy kancerogenny. Takie wątpliwości wzbudza jednak środek produkowany na bazie ropy naftowej, który także jest stosowany do nabłyszczania owoców.

Jeśli chcesz mieć gwarancję, że owoc jest naturalny, sięgaj raczej po mniej dorodne i pozbawione połysku jabłka. Te błyszczące lepiej starannie umyj lub obierz ze skórki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę