Zastanawiasz się, co zrobić z mięsem po rosole z poprzedniego obiadu? Przygotuj pyzy. Apetyczne, ziemniaczane kluski z nadzieniem z mięsa wołowego i drobiowego w smaku nie mają sobie równych. Będą jeszcze smaczniejsze, gdy podasz je z okrasą z boczku. Wypróbuj prostą recepturę.
Jeśli zostało ci trochę rosołu, następnego dnia możesz ugotować na nim zupę pomidorową, a kawałki mięsa wykorzystać do zrobienia pyz. Okrągłe ziemniaczane kluski z nadzieniem z mięsa drobiowego i wołowego to niewątpliwy hit naszej kuchni. Farsz możesz przyrządzić wyłącznie kurczaka bądź indyka, ale dodatek szpondra wołowego znacząco poprawi smak całej potrawy. Do pyz najlepiej nadają się ziemniaki mączne o niewielkiej zawartości wody. Dzięki nim masa będzie miękka, zwarta i nie rozdzieli się w trakcie formowania i gotowania klusek. Możesz także do przygotowania pyz użyć ugotowanych kartofli z poprzedniego dnia.
Przepis na pyzy z mięsem po rosole
Składniki na pyzy:
150-200 g mąki pszennej
900 g ugotowanych ziemniaków
łyżeczka soli
2 jajka
Na farsz:
jajko
400 g mięsa z rosołu
szczypta majeranku suszonego
duża cebula
łyżka masła
pieprz, sól do smaku
Do podania:
masło
200 g boczku wędzonego
Przygotowanie:
Ugotowane kartofle przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko, sól i wyrabiać składniki na zwarte ciasto, potem stworzyć z niego rulon. Kawałki mięsa z rosołu oddzielić od kości i zmielić w maszynce, umieścić w naczyniu. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, przełożyć do mięsa, doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, solą. Dodać jajko i wszystko zamieszać. Z ziemniaczanego ciasta odrywać po kawałku, każdy rozpłaszczyć, a na środku położyć porcję nadzienia, przykryć ciastem i uformować kulę. Gotowe pyzy wrzucać na gotującą się w garnku, osoloną wodę i gotować przez 3-4 min, do momentu wypłynięcia. Pokroić boczek w niewielką kostkę i zeszklić go na sporej ilości masła, aby otrzymać okrasę. Ugotowane kluski polać masełkiem z boczkiem i podawać. Smacznego.