Myjesz brokuły w ten sposób? Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy więcej tego nie zrobisz. Dlaczego? Sprawdź.
Brokuł to warzywo, które zawiera dużo wartości odżywczych. Ma bardzo dużo błonnika i jest niskoskrobiowy, co oznacza, że ma niski indeks glikemiczny. Ma dużo potasu, kwasu foliowego, witaminy A oraz witaminy C. To pyszne warzywo lubiane jest nie tylko przez nas – ludzi, ale także przez inne organizmy, zwane przez większość szkodnikami. Ważnym elementem podczas przygotowywania brokułów jest ich mycie. Wiele osób popełnia błąd podczas tej czynności.
Myjesz brokuły w ten sposób? Wiele osób popełnia ten błąd
Przekrajasz brokuły na pół i obmywasz pod bieżącą wodą? Jeśli robisz to w ten sposób, to już więcej tego nie zrobisz – a dlaczego? Zdjęcie poniżej to odpowiedź na to pytanie. W brokułach może mieszkać wiele owadów, które możesz łatwo pominąć jeśli nie rozrywasz różyczek. To właśnie pomiędzy nimi jest najwięcej towarzyszy tego typu, którzy tak samo jak ty, lubią jeść brokuły.
Jak myć brokuły, by pozbyć się wszystkich robaków? Przede wszystkim podziel bardzo dokładnie różyczki i obejrzyj, następnie przemyj. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą, a potem dodaj łyżkę octu. Poczekaj około 10 minut i ponownie umyj brokuły pod wodą. Wtedy są gotowe do gotowania.