Nie ma chyba szybszej w przygotowaniu zupy niż chłodnik ogórkowy. Zimne, apetyczne danie znakomicie smakuje i orzeźwia, a do jego wykonania nie potrzeba nawet kuchenki. Sprawdź, jak łatwe i pyszne może być letnie gotowanie.
Sposób na pyszne orzeźwienie
Gdy za oknem upał, a ty nie masz ochoty na długie gotowanie, z pomocą przychodzi poniższa receptura. Wyborny chłodnik z prostych składników przygotujesz w zaledwie kilka minut. Ten przepis polecany jest zwłaszcza tym osobom, które uwielbiają letnie smaki.
Przepis na szybki chłodnik ogórkowy
Lista składników:
ok. 400 g jogurtu naturalnego (lub kefiru)
7-8 ogórków gruntowych
pół pęczka koperku
1 ząbek czosnku
2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Najpierw myjemy ogórki, obieramy je i kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia. Do ogórków wrzucamy drobno pokrojony koperek i przeciśnięty czosnek, wszystko zalewamy jogurtem lub kefirem. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą, dobrze mieszamy. Przed podaniem umieszczamy zupę na kilkanaście minut w lodówce, aby się odpowiednio schłodziła. Serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Takie danie świetnie też smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków.