Wielu z nas zawija kanapki i inną żywność na wynos w folię aluminiową. Nie ma co ukrywać, to praktyczny i szybki sposób pakowania produktów spożywczych, ale jednak niekorzystny dla naszego zdrowia. Sprawdź, dlaczego w takiej folii lepiej umieszczać jedzenia.
Folia aluminiowa często przydaje się w kuchni. Używa się jej do pieczenia ciast, przygotowywania ryb, mięsa oraz warzyw na grillu. Służy też do przykrywania gorących potraw, a także przechowywania artykułów w lodówce. Wiele osób w taką folię zawija jedzenie na wynos. Okazuje się, że nie jest to dobry pomysł, gdyż w ten sposób szkodzimy naszemu zdrowiu.
Aluminium to w zasadzie glin, a zbyt wysoki poziom tej substancji może działać niekorzystnie na nasz organizm. Co prawda większość tego pierwiastka jest wydalana wraz z moczem, jednak dla ludzi z chorobami nerek może być on bardzo toksyczny. Wysokie stężenie glinu w tkankach zwiększa ryzyko osteoporozy, choroby alzheimera i problemów z układem rozrodczym, prowadzi też do zaburzeń gospodarki hormonalnej.
Im dłużej pokarm ma styczność z folią aluminiową, tym więcej szkodliwego związku przedostaje się do niego. W folię nie można pakować szczególnie kwaśnych potraw, ponieważ wchodzą one w kontakt z aluminium i powstają wtedy toksyczne sole glinu. Wobec tego nie należy zawijać w nią m.in.: pomidorów, cytrusów, jabłek, kiszonych ogórków i kiszonej kapusty. Odnosi się to także do kanapek, które zawierają niektóre z wymienionych produktów i żywności z dodatkiem sporej ilości przypraw. Chcąc cieszyć się zdrowiem, należy wziąć to pod uwagę, a zamiast folii aluminiowej lepiej używać papieru śniadaniowego. Folię można zastąpić też pojemnikami wielokrotnego użytku.