REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWyjątkowa receptura na pierogi bez gotowania. Sekretem jest pyszny mięsny farsz

Wyjątkowa receptura na pierogi bez gotowania. Sekretem jest pyszny mięsny farsz

pierogi bez gotowania z mięsem
fot. screen Youtube / BrianPierre Fentress

Dziś mamy dla was rewolucyjny przepis na pierogi bez gotowania. Pokochacie je nie tylko za wyjątkowy smak i aromat, ale także za prostotę przygotowania. Na początku obsmażamy je na maśle, a później dusimy na patelni. Ciasto ma odpowiednią konsystencję i robi się lekko twarde, natomiast farsz jest poezją smaku. Sprawdźcie dokładny przepis.

REKLAMA

Niektórzy mogliby jeść pierogi niemal codziennie. Jak nie słodkie, to wytrawne, jak nie pieczone, to gotowane. Dziś zachęcamy was do zrobienia pierogów, których wcale nie musicie gotować we wrzątku. Po ulepieniu obsmażcie je na maśle, a następnie podduście w esencjonalnym bulionie. W ten sposób uzyskacie ciasto o pożądanej twardości i soczysty, fenomenalny w smaku farsz.

Pierogi bez gotowania – jak je przygotować?

Składniki:

na ciasto:
ok. 2 szklanki dobrze ciepłej wody
50 dag mąki
szczypta soli
2 łyżki oleju

na farsz:
ok. 1/3 szklanki bulionu mięsnego
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
pieprz, sól
szczypiorek

oraz:
ok. 1/2 bulionu
masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
Z podanych produktów zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto na pierogi. Formujemy z niego kulę, posypujemy mąką, a następnie przykrywamy miską. Zabieramy się za farsz. Do mięsa mielonego wlewamy bulion mięsny, dorzucamy rozdrobniony szczypiorek, odrobinę pieprzu i soli. Wszystko solidnie wyrabiamy dłonią. Ciasto dzielimy na 3-4 kawałki. Z każdego robimy cienki placek za pomocą wałka. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka, nadziewamy je farszem, porządnie scalamy brzegi.

Na patelni rozgrzewamy masło (wystarczą 1-2 łyżki) i delikatnie obsmażamy na nim pierogi. Podlewamy je gorącym bulionem i dusimy pod przykrywką przez mniej więcej 5 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę i dusimy je jeszcze przez 5 minut. Gotowe pierogi podajemy z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA