Tomek Jakubiak zdradził przepis na wyśmienite pierogi z bobem i ziemniakami

fot. Facebook Tomasz Jakubiak / wiejskimlyn

Pierogi to potrawa, którą można przyrządzić na różne sposoby. Smakują wybornie z farszem serowym, mięsnym, jaki też z kapustą i grzybami. Jednak oryginalny przepis Tomka Jakubiaka na pierogi z ziemniakami i bobem z pewnością zachwyci nie jednego smakosza. Nadzienie przyprawia o zawrót głowy, a sos na bazie śmietany z aromatycznych przypraw stawia kropkę nad „i”. Pierogi są wyśmienite, sycące i ucieszą nawet najbardziej wybredne osoby.

REKLAMA

Nikogo nie trzeba długo zachęcać do spróbowania pierogów. To prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który świetnie sprawdzi się w roli obiadu. Niektórzy najczęściej przygotowują je według własnych receptur, ale czasami warto wykorzystać inne sprawdzone przepisy. Tym razem postawiliśmy na przepis Tomka Jakubiaka. Pomysł na pierogi z fantastycznym nadzieniem po prostu rozpływają się w ustach. Zanim zabierzesz się do robienia pierogów, musisz zaopatrzyć się w następujące produkty.

Na ciasto:
125 g wrzątku
300 g mąki pszennej
kilka kropli oleju

REKLAMA

Na farsz:
2 podsmażone cebulki
2-3 ugotowane ziemniaki
kilka kropli oleju
1 kg ugotowanego bobu
pieprz
sól

Na sos:
200-250 g śmietany
koperek
majeranek
sok z cytryny

REKLAMA

Przygotowanie:
Do bobu dodaj podsmażone ziemniaki wraz z cebulką. Składniki włóż do maszynki do mielenia i zmiel na gładką masę. Do farszu dodaj trochę oleju, dopraw solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta rozpocznij od przesiania mąki, dodania do niej wody (o temp. ok. 85°C) i dosłownie odrobiny oleju. Zagnieć ciasto, a później je rozwałkuj. Powycinaj krążki (np. przy pomocy szklanki) i każdym umieść nadzienie. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj kilka minut. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyłóż je na talerz albo podsmaż na maśle, aby się zarumieniły. Serwuj je z sosem. Do śmietany dodaj posiekany koperek, majeranek i sok z cytryny. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj. Potrawę na talerzu polej sosem i oprósz koperkiem.

Podziel się: