Kotlet schabowy wiedzie zdecydowany prym w rankingu najpopularniejszych potraw mięsnych w Polsce. Każdy Polak wręcz ubóstwia tradycyjnego „schaboszczaka” z surówką i ziemniakami. Istnieją dziesiątki receptur na chrupiące, soczyste i delikatne kotlety. Nie z każdej jednak powstaje tak perfekcyjny, jak z tej konkretnej.
Niedzielny obiad w wielu polskich domach składa się z rosołu i schabowego. Za tym duetem przepadają mali i duzi. Mało kto, jest w stanie oprzeć się złocistej panierce. Dziś prezentujemy nowy przepis, który zrewolucjonizuje twoje obiady. Zapewniamy, że schab wyjdzie bajeczny. Jeśli marzy ci się weekendowy klasyk, koniecznie przetestuj ten przepis.
Przepis Jakuba Kuronia na kotlet schabowy
Składniki:
schab (500 g)
pieprz, sól
ziele angielskie (4 sztuki)
bułka tarta (1 szklanka)
liść laurowy (4 sztuki)
mąka pszenna (1 szklanka)
jajka (2 sztuki)
mleko (2 szklanki)
czosnek (2 ząbki)
cebula
smalec lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kawałki, rozbić tłuczkiem. Umieścić je w dużej misce, zalać mlekiem, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól, obrany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Wstawić całość do chłodziarki na minimum 3-4 godziny. Później wyciągnąć kotlety z marynaty i osuszyć je ręcznikiem papierowym. Przygotować trzy miski, w pierwszej powinna znaleźć się mąka, w kolejnej roztrzepane jajko, a w ostatniej bułka tarta. Na początku obtaczać porcje mięsa w mące, potem w jajku, a na samym końcu w tartej bułce. Układać kotlety na rozgrzanej patelni z tłuszczem i smażyć z dwóch stron. Tradycyjny schabowy w chrupiącej panierce najsmaczniejszy jest z dodatkiem domowej surówki oraz ziemniaczków posypanych koperkiem.