Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia?

Fot. Pixabay.com

Smażenie na oleju daje w efekcie wiele pysznych potraw. Niestety podczas tego procesu może dochodzić do pryskania oleju, co jest wyjątkowo frustrujące. Są jednak sposoby na to, aby temu zapobiec.

Olej jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Dzięki niemu smażenie pozwala na uzyskanie chrupiącej panierki na mięsie czy soczystego wnętrza wielu innych dań.

   

Nie wszystkie potrawy można smażyć z zamkniętą pokrywką. Powoduje to, że w niektórych przypadkach olej może pryskać. W konsekwencji można mocno ubrudzić kuchnię lub nawet się poparzyć.

Podstawowym krokiem w celu uniknięcia pryskania oleju z patelni jest osuszenie jedzenia przed rozpoczęciem smażenia. Nadmiar płynu np. w mięsie może spowodować, że kuchnia w mgnieniu oka będzie mokra i brudna.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News