Pomidory możemy znaleźć w sklepach przez okrągły rok. Z ich dodatkiem kanapka, jajecznica, sałatka czy sosy smakują lepiej. Za najsmaczniejsze uchodzą nasze polskie pomidory, które dojrzewają na słońcu. Jak łatwo odróżnić je od tych zagranicznych? Przygotowaliśmy kilka cennych wskazówek, dzięki którym wybierzecie owoce pełne smaku i aromatu.
Jak rozpoznać polskie pomidory?
Niełatwo jest odróżnić krajowe pomidory od tych z importu, ale warto posiąść tę umiejętność. Pierwsze, na co powinniśmy zwrócić uwagę, to pora roku. W lutym niełatwo znaleźć w sklepach nasze rodzime pomidory, a pierwsze okazy szklarniowe trafiają do punktów sprzedaży zwykle pod koniec marca, a gruntowe dopiero w lipcu.
Warto również spojrzeć na wygląd pomidorów. Te o idealnym, krągłym kształcie, które mają też wydatne rozmiary, są najprawdopodobniej z importu. Polskie owoce są z reguły mniejsze, niezbyt regularne, a ich wygląd nie jest tak perfekcyjny.
Kolejna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to zapach. Polskie owoce mają zwykle intensywniejszy, typowo warzywny aromat, szczególnie gdy rosły na gruncie. Warto powąchać pomidora przy szypułce, ponieważ właśnie w tym miejscu zapachu jest najwięcej. Importowane produkty dojrzewają przeważnie podczas transportu i nie są tak aromatyczne, jak polskie. Ich barwa jest też mniej wyrazista.
Inne wyróżniki
Nasz krajowy pomidor ma lepszy smak, jest też bardziej mięsisty, a poza tym zawiera więcej soli mineralnych, witamin oraz antyoksydantów. To przede wszystkim zasługa dojrzewania na krzakach, a nie w skrzynkach. Bez względu na to, jakie owoce uda wam się kupić, dopilnujcie, aby były zdrowe. Nie mogą być uszkodzone, spleśniałe, a na ich powierzchni nie powinny znajdować się przebarwienia. Jeśli macie zamiar przechowywać je kilka dni, wybierzcie trochę twardsze sztuki, o niezbyt intensywnym kolorze.