Na wieczorną imprezę ze znajomymi świetnie sprawdzą się potrawy, które można przygotować szybko, a w dodatku równie dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jedną z takich przekąsek, która idealnie wpisze się w ten opis są sajgonki z kurczakiem. Ich wykonanie jest niezwykle proste i szybkie!
Składniki niezbędne do wykonania sajgonek:
Papier ryżowy – 1 opakowanie
Filet z kurczaka – 1 pojedynczy
Cebula – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Papryczka chilli – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Marchew – 1 sztuka
Korzeń imbiru – 2 cm
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Słodki sos chilli – 3 łyżki
Sos sojowy ciemny – 3 łyżki
Olej do smażenia
Sól
Przygotowanie przepisu zaczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa. Następnie kroimy imbir, cebulę i czosnek, a także papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnie dodajemy mięso i smażymy około 10 minut. W kolejnym kroku obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystko dodajemy na patelnię, dolewamy sos sojowy i sos chilli i smażymy około 10 minut.
W kolejnym kroku przygotowujemy już sajgonki. Papier ryżowy zamaczamy na chwilę w wodzie, następnie na jego środek nakładamy farsz i wszystko zawijamy w kształt roladki. Tak przygotowane sajgonki układamy na blasze, którą uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Sajgonki smarujemy dokładnie oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu możemy podawać sajgonki np. z sosem chilli.
Smacznego!