Sajgonki z kurczakiem
YouTube | Spice Eats

Na wieczorną imprezę ze znajomymi świetnie sprawdzą się potrawy, które można przygotować szybko, a w dodatku równie dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jedną z takich przekąsek, która idealnie wpisze się w ten opis są sajgonki z kurczakiem. Ich wykonanie jest niezwykle proste i szybkie!

Składniki niezbędne do wykonania sajgonek:

Papier ryżowy – 1 opakowanie

Filet z kurczaka – 1 pojedynczy

Cebula – 1 sztuka

Papryka czerwona – 1 sztuka

Papryczka chilli – 1 sztuka

Czosnek – 2 ząbki

Marchew – 1 sztuka

Korzeń imbiru – 2 cm

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Słodki sos chilli – 3 łyżki

Sos sojowy ciemny – 3 łyżki

Olej do smażenia

Sól

Przygotowanie przepisu zaczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa. Następnie kroimy imbir, cebulę i czosnek, a także papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnie dodajemy mięso i smażymy około 10 minut. W kolejnym kroku obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystko dodajemy na patelnię, dolewamy sos sojowy i sos chilli i smażymy około 10 minut.

W kolejnym kroku przygotowujemy już sajgonki. Papier ryżowy zamaczamy na chwilę w wodzie, następnie na jego środek nakładamy farsz i wszystko zawijamy w kształt roladki. Tak przygotowane sajgonki układamy na blasze, którą uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Sajgonki smarujemy dokładnie oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu możemy podawać sajgonki np. z sosem chilli.

Smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę