Kotlety mielone to ulubiona potrawa wielu mięsożerców. Jednak czasami zdarza się, że wychodzą mało soczyste i zbite. Bywa, że przyczyną takiej sytuacji jest użycie nieodpowiedniego rodzaju mięsa. A jeśli nie, to warto dowiedzieć się, co zrobić, aby nadać im soczystości i pożądanej konsystencji. Wystarczy kilka dodatków, aby odmienić ich smak.
Kotlety mielone przyrządź z odpowiedniego mięsa
Uzyskanie twardych i wyjątkowo ścisłych kotletów często jest efektem użycia zbyt chudego kawałka mięsa. Jeśli chcesz, aby danie nie wyszło ciężkie i tłuste, dużo lepszym pomysłem jest przygotowanie kotletów w piekarniku. Podczas smażenia potrawa wchłania sporo tłuszczu, w dodatku istnieje ryzyko jej przypalenia.
Na kotlety najlepiej nadaje się wołowina. Rozwagę należy zachować, przyrządzając specjał z drobiu. Mięso cielęce czy wieprzowe – o większej zawartości tłuszczu – pozwoli otrzymać soczystsze i delikatniejsze danie. Warto też starannie wyrobić masę, nie zapominając o dodaniu do niej namoczonej w mleku bułki.
Masę na kotlety mielone wzbogać o konkretne składniki
Jeżeli masz dość chude mięso, możesz dodać do niego niektóre z wymienionych poniżej składników. Wszystkie albo chociaż część z nich na pewno masz w kuchni.
Dzięki pieczarkom kotlety zyskają nowe oblicze
Grzyby oczyść, zetrzyj na tarce, a potem podsmaż je wraz z cebulką i dorzuć do masy mięsnej. Dzięki temu kotlety będą delikatne i przyjemnie soczyste. Ale pamiętaj – nie smaż ich zbyt długo, gdyż zawarta w nich woda odparuje, w rezultacie pieczarki staną się suche, a przecież nie o to chodzi. To właśnie dzięki wodzie polepsza się konsystencja mięsa, a dodatkowym atutem jest cudowny aromat.
Strukturę kotletów polepszy też ziemniak
Ten trik stosowały nasze babcie. Jeśli chcesz go wypróbować, zetrzyj surową bulwę na tarce i połącz z masą mięsną. To sprawi, że danie będzie lekkie i przyjemnie wilgotne. Jednak nie spiesz się ze smażeniem – daj ziemniakowi „dojść” na patelni. Gdy natomiast masz problem z rozpadającymi się kotletami mielonymi, dodaj do nich trochę śmietany. Nabiał ma gęstą konsystencję, dzięki czemu podniesie stabilność masy i spowoduje, że będzie ją lepiej formować. Mało tego, po usmażeniu kotlety będą lekko wilgotne. Osoby, które obawiają się dodatku śmietany, uważając, że jest zbyt „ciężka”, mogą zastąpić ją jogurtem naturalnym – efekt będzie niemalże identyczny.