REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBezbłędne leczo wg przepisu Makłowicza. Kucharz pomija 2 składniki

Bezbłędne leczo wg przepisu Makłowicza. Kucharz pomija 2 składniki

Robert Makłowicz i leczo
fot. Facebook / Robert Makłowicz / screen Youtube / Tomek Lach

Poznaj wyjątkową recepturę Roberta Makłowicza na leczo. Wyjątkową, dlatego że brakuje w niej jednego składnika. Chodzi o cukinię. Kucharz postanowił pominąć ten dodatek, ale mimo to potrawa i tak jest pyszna. Przekonajcie się sami i oceńcie, jak smakuje wam ten wariant. Pamiętajcie o tym, że leczo wybornie smakuje nie tylko na ciepło, ale także na zimno.

REKLAMA

Leczo to specjał rodem z kuchni węgierskiej. Na chwilę obecną to uwielbiane danie ma tyle wersji, że trudno dociec, która z nich jest tradycyjna. Robert Makłowicz postanowił to sprawdzić i jego zdaniem w prawdziwym leczo nie powinna znaleźć się cukinia, a także papryka w proszku.

Przepis na leczo Roberta Makłowicza

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
4 duże cebule
1 kg żółtej papryki
sól
2 ostre papryki czerwone lub zielone
olej

Sposób przygotowania:
Obrane cebule przekrawamy na pół, kroimy w półplasterki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy 4 łyżki oleju i szklimy cebulę, co pewien czas mieszamy. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy w sporą kostkę albo w paski. Umyte pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki, kroimy je na mniejsze części. Ząbki czosnku obieramy, siekamy. Rozdrobnione warzywa dorzucamy do cebuli, posypujemy solą. Dusimy składniki na niewielkiej mocy ognia pod przykrywką, aż będą miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy leczo jeszcze kilkanaście minut, aby odparować nadwyżkę płynu. Robert Makłowicz podaje do leczo ryż, a pod koniec obróbki cieplnej wbija do potrawy także kilka jajek.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA