Pierogi kresowe to pyszne danie z farszem składającym się z kaszy gryczanej i twarogu. Ich przyrządzenie jest banalnie proste i nie zabiera zbyt wiele czasu.
Potrawa zachwyca swoją teksturą, która z jednej strony jest wyrazista z powodu kaszy gryczanej, a z drugiej delikatna dzięki twarogowi. Natomiast niepowtarzalnego smaku nadaje pierogom czosnek niedźwiedzi. Poniżej wyjaśniamy, jak krok po kroku zrobić fantastyczne pierogi kresowe.
Pierogi kresowe – przepis
Składniki:
Ciasto:
ciepła woda
500 g mąki
łyżka oleju
sól
Farsz:
250 g kaszy gryczanej
250 g twarogu tłustego
cebula
pieprz, sol
świeża natka pietruszki
suszony czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Z mąki, oleju, wody i soli zagnieć ciasto, rozwałkuj je i wykrawaj kółka. Aby przygotować farsz, najpierw zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę. Następnie odstaw ją do przestudzenia. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i także ją ostudź. Potem zmieszaj ją z cebulą. Do mieszanki dodaj czosnek niedźwiedzi, twaróg, pieprz, sól i natkę pietruszki. Nadzienie dobrze wymieszaj.
W następnym kroku zacznij nakładać farsz do krążków wykrojonych z ciasta na pierogi. Dobrze zlep ich krańce. W garnku zagotuj wodę, dodaj trochę soli i przełóż do niej pierogi. Gotuj je ok. 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Serwuj z okrasą. Smacznego!