natka pietruszki
fot. Pixabay

Natka pietruszki to zdrowe, aromatyczne warzywo, które znakomicie wzbogaca smak wielu różnych dań. Jak zachować jej świeżość przez dłuższy czas? Mamy na to niezawodny sposób.

Pietruszka ma nieocenione walory zdrowotne. W kuchni możemy ją zastosować na różne sposoby. Może być bohaterem koktajli, zup czy sałatek. Lecz nie tylko korzeń pietruszki jest chętnie wykorzystywany w kulinariach. Równie często sięgamy po zieloną natkę. Ona także wzbogaca smak zielonych koktajli, sałatek, sosów czy zup. Sporą popularnością cieszy się także przygotowany z niej zdrowy napój. Niestety aromatyczne listki dość szybko tracą swoją świeżość. Jak temu zapobiec? Wypróbuj ten prosty trik.

Co zrobić, aby natka pietruszki była dłużej świeża?

Aby cieszyć się zapachem i smakiem natki pietruszki przez dłuższy czas, zawiń ją w papierowy ręcznik, połóż w szklanym naczyniu z pokrywką i lekko skrop wodą. Potem dokładnie zamknij pojemnik. Dzięki temu warzywo zachowa świeżość nawet przez 2 tygodnie.

Właściwości zdrowotne natki pietruszki

W zielonej natce znajdziemy mnóstwo substancji odżywczych, które wzmacniają organizm. Zawiera ona m.in. magnez, kwas foliowy, żelazo i potas. Jest też bogactwem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry. Dodatkowo regularnie spożywanie tej przyprawy wspomaga metabolizm i pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę