Naleśniki ziemniaczane to pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Możecie do ich przygotowania użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu. Naleśniki będą nawet lepsze od klasycznych. Podczas obróbki cieplnej musicie się z nimi tylko ostrożnie obchodzić.
Naleśniki goszczą na naszych stołach bardzo często i na pewno każdy ma na nie swój sposób. Jedni smażą je z dodatkiem wody, a inni mleka lub napoju roślinnego. Niektórzy zamiast zwykłej mąki dodają mąkę orkiszową czy gryczaną. Dzięki dodaniu ziemniaków naleśniki wyjdą niezmiernie puszyste.
Mało kto wpadłby na pomysł, aby ciasto naleśnikowe połączyć z ziemniakami. Oczywiście nie mamy na myśli surowych bulw, tylko ugotowanych. Dzięki nim placuszki będą pożywniejsze, bardziej puszyste i minimalnie grubsze.
Puszyste naleśniki ziemniaczane – przepis
Składniki:
1/2 szklanki mleka
2 jajka
40 dag ugotowanych ziemniaków
po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków lub innych ulubionych ziół
2 łyżki oleju
sól
Przygotowanie:
Najpierw ugotowane kartofle umieszczamy w misce, dodajemy jajka i przyprawę. Wszystko blendujemy, wsypujemy obydwie mąki i dużą szczyptę soli. Dolewamy mleko i olej, mieszamy. Cały czas mieszamy i dodajemy wodę – powinniśmy uzyskać masę o konsystencji lekko gęstej śmietany. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią porcje ciasta. Smażymy naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Pamiętajmy, aby obracać je ostrożnie łopatką, ponieważ są delikatne. Naleśniki ziemniaczane można podawać np. z kwaśną śmietaną lub czerwonym barszczem.