Jeśli masz w planach przygotować ciasto, tort czy inny deser, z pewnością przyda ci się krem. Jednak, aby otrzymać sztywną bitą śmietanę, wcale nie musisz korzystać z gotowych mieszanek z marketu. Sprawdź, jak zrobić przepyszny słodki krem na bazie serka mascarpone.
Gotowe kompozycje ze sklepu nigdy nie dorównają domowej bitej śmietanie. Darując sobie zakup takich artykułów, rezygnujemy z chemicznych dodatków i innych podejrzanych składników poprawiających smak.
Jak ubić śmietanę z mascarpone? Przepis
Składniki:
200 g serka mascarpone
400 mililitrów tłustej śmietanki – 30% lub 36%
około 50 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Do naczynia wlewamy tłustą śmietankę, dodajemy cukier puder i mascarpone, wszystko mieszamy za pomocą miksera na pełnych obrotach, aż powstanie gęsty krem. Gotową masę najlepiej od razu użyć według jej przeznaczenia – np. jako część ciasta.
Co zrobić, gdy zwarzy się bita śmietana? Podpowiadamy
Ubijanie śmietany przez bardzo długi czas może skutkować tym, że się ona zwarzy. Nie powinno się jej wtedy podawać, ani też wyrzucać. Taką nieudaną śmietanę można jeszcze uratować. W jaki sposób? Należy wziąć pod uwagę 2 kroki.
Do zwarzonej bitej śmietany dodajemy odrobinę świeżej, schłodzonej śmietanki, a następnie mieszamy solidnie i zaczynamy znowu ubijać, ale robimy to z precyzją, by zapobiec kolejnemu zwarzeniu.
Jak ubić śmietanę, żeby była sztywna?
Ubijając śmietanę i nie mieszając jej z serkiem mascarpone, możemy mieć kłopot z otrzymaniem właściwej tekstury. Jeśli lubicie tanie rozwiązania, skorzystajcie z naszej rady. Użyjcie żelatyny. W gorącej wodzie (ok. 40 ml) rozpuśćcie płaską łyżeczkę żelatyny i odstawcie do wystudzenia. Natomiast bitą śmietanę (250 ml) ubijcie na sztywno, a potem pomału dodajcie roztopioną żelatynę i wszystko energicznie mieszajcie. Takim domowym kremem możecie przełożyć np. biszkopt.