Dżem z agrestu to przysmak, który wspaniale podkręci smak naleśników. Jego niezwykły, nieco kwaskowaty smak będzie fantastycznie pasował też do gofrów, domowych wypieków, czy pieczywa. Sprawdź przepis na dżem agrestowy.
Sezonowe owoce zamknięte w słoikach już dawno stały się niezbędnym elementem naszych spiżarni. Przyrządzenie weków nie jest trudne, a efekt usatysfakcjonuje największych miłośników jedzenia. To również doskonała metoda na domowe zapasy na zimę.
Dżem agrestowy – nieodzowny w każdej spiżarni
Robiąc domowe przetwory z owoców i warzyw, możemy jesienią czy zimą cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Dżemy, nalewki, soki czy inne produkty mogą czekać nawet kilkanaście miesięcy na otwarcie – wszystko dzięki pasteryzacji i wekowaniu. Sposób wykonania dżemu agrestowego jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Warto zaopatrzyć się w owoce wysokiej jakości, najlepiej te od zaufanych producentów, albo z własnej uprawy. W klasycznej recepturze na dżem z agrestu użyjemy kilograma owoców oraz pół kilograma cukru. Do tego dolejemy trochę wody. Takie proporcje to gwarancja zrównoważonego, słodko-kwaśnego smaku przetworu.
Dżem z agrestu – przepis
Składniki:
100 ml wody
1 kilogram agrestu
500 g cukru
Przygotowanie:
Agrest oczyść z ogonków i starannie umyj. 2/3 owoców przełóż do większego garnka, rozgnieć tłuczkiem, zasyp cukrem i odstaw na 2-3 godziny pod przykrywką. Do agrestowej miazgi dolej wodę i doprowadź do wrzenia. Wrzuć resztę owoców i wszystko gotuj. Gdy agrest się rozgotuje, a piana zniknie, dżem jest już gotowy. Teraz przełóż go do sparzonych, osuszonych słoiczków, które następnie dokładnie zamknij. Pasteryzuj dżem przez 20 minut, ostudź i połóż w chłodnym i ciemnym miejscu.