Mole spożywcze uwielbiają zagnieżdżać się w domowych kuchniach. Szczególnie często możemy spotkać je w miejscach, w których przechowujemy sypkie produkty. Co więcej, mole spożywcze często możemy przynieść do swojego domu wprost ze sklepu, np. w torebce z mąką czy ryżem!
Niestety, żywność w której odkryliśmy mole spożywcze nadaje się już tylko do wyrzucenia. Te małe owady potrafią przegryźć nawet zamknięte opakowanie, w którym znajduje się makaron i złożyć tam jaja, z których po niedługim czasie wykluwają się larwy. Walka z tymi owadami jest żmudna i może przysporzyć nam sporo nerwów.
Jak uporać się z molami w prosty i skuteczny sposób?
Aby mole raz na zawsze opuściły naszą kuchnię i przestały zaprzątać nam głowę, powinniśmy zaopatrzyć się w spore ilości octu. Szmatkę lub też gąbkę namaczamy w occie i dokładnie przecieramy wszystkie szafki z zewnątrz oraz wewnątrz. Pamiętajmy, aby nie ominąć żadnej półki i żadnego zakamarku. Tak umyte szafki pozostawiamy na około pół godziny i dopiero po tym czasie przecieramy je czystą ściereczką. Mole nie lubią zapachu octu, więc szybko powinny wynieść się z naszej kuchni.
Pułapki na owady nie są tak skuteczne!
W walce z molami skuteczne okażą się także liście laurowe. Kilka sztuk możemy rozłożyć w każdej z szafek. Ich intensywny zapach także przeszkadza owadom, jednak nie wpłynie na zapach pozostałych naszych produktów, przechowywanych w szafkach.
Wiele osób używa pułapek na mole. Warto jednak zaznaczyć, że są one skuteczne tylko w przypadku latających owadów, a nie pomogą nam usunąć z szafek larw, które są największym problemem. Warto zatem wypróbować wyżej wymienione sposoby i skutecznie pozbyć się owadów z naszego domu!