Bajaderki do kultowy specjał PRL-u. Są to niewielkie ciastka, które przyrządza się z resztek innych ciast lub nieprzydatnych skrawków. Są łatwe w wykonaniu, a smakują genialnie. Nie będzie ci potrzebny nawet piekarnik. Poznaj przepis na pyszne bajaderki.
Deser z poniższej receptury nie może się nie udać. Jeśli upiekłeś ciasto z zakalcem albo masz w domu ciastka, za którymi nie przepadasz, wcale nie musisz ich wyrzucać, zarówno niedopieczone ciasto, jak i ciasteczka mogą być bazą do twoich bajaderek.
Jak przygotować pyszne bajaderki?
Składniki:
1-2 łyżki serka homogenizowanego bądź mascarpone
ok. 500 g herbatników, biszkoptów, piernika, biszkoptu, albo podobnego wypieku bez galaretki, masy itp. (nadają się też ścinki albo resztki)
1-2 łyżki powideł o dowolnym smaku
2 garście pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych
łyżka masła
tabliczka gorzkiej czekolady
1/4 szklanki mleka
posiekana czekolada, wiórki kokosowe, płatki migdałów, kolorowa posypka albo orzechy
Przygotowanie:
Ciastka lub ciasto starannie kruszymy (aby ułatwić sobie to zadanie, możemy użyć blendera albo robota kuchennego). Dodajemy do okruszków miękkie masło, powidła i serek, a potem zagniatamy składniki na jednolitą masę. Nie powinna być zbyt rzadka, jeśli jednak taka wyjdzie, dokładamy więcej np. kakao, pokruszonych biszkoptów czy mleka w proszku. Gdy natomiast masa będzie za gęsta, dodajemy trochę powideł, śmietany lub mleka. Z masy formujemy małe kulki.
Teraz robimy polewę czekoladową: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dolewamy do niej mleko. Bajaderki zatapiamy w czekoladzie, a następnie obtaczamy w wybranej posypce np. wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki, aby zastygły. Smacznego!
Wskazówka:
Smak bajaderek doskonale wzbogaci aromat rumowy lub migdałowy albo niewielka ilość mocnego trunku.