REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWylewasz wodę po ogórkach? To błąd. Tak możesz ją wykorzystać

Wylewasz wodę po ogórkach? To błąd. Tak możesz ją wykorzystać

ogórki w słoiku
fot. Pixabay

Woda po ogórkach to prawdziwy skarb, który można wykorzystać na różne sposoby. Jeśli do tej pory wylewałeś ją do zlewu, popełniałeś spory błąd. Podpowiadamy, jak możesz ją wykorzystać.

REKLAMA

Kilka niezwykłych zastosowań wody po ogórkach

Źródło elektrolitów dla sportowca
Osoby uprawiające sport powinni uzupełniać elektrolity utracone podczas aktywności fizycznej. Są one obecne nie tylko w specjalnych napojach dla sportowców, ale także w soku po ogórkach. Elektrolity przeciwdziałają odwodnieniu, a dzięki składnikom takim jak ocet i chlorek wapnia organizm szybciej wchłania sód i potas.

Marynata do mięsa
Woda po ogórkach w roli marynaty do mięsa? Po dodaniu do niej kilku przypraw uzyskasz wyjątkowe połączenie, które świetnie nada się do zanurzenia kawałków mięsa.

Lek na kaca
Kac bywa uciążliwy, a wtedy warto nawadniać organizm i uzupełniać elektrolity. Cenny napój z ogórków sprawdzi się wtedy doskonale.

Idealny do żytniego chleba
Woda po ogórkach to tajny składnik chleba żytniego. Dzięki niej wypiek jest wilgotny i pełen aromatu. Dla fanów domowego pieczywa jest to niezwykle przydatna informacja.

Odżywka do roślin domowych
Rośliny, aby przetrwać, potrzebują stosunkowo dużo potasu. Znaczna ilość tego pierwiastka znajduje się w wodzie z ogórków. Wystarczy wlać niewielką ilość, aby by je odżywić.

Marynata do innych warzyw
W takiej wodzie nie musisz marynować jedynie ogórków, spróbuj zanurzyć w niej, np. cebulę, czosnek czy inne ulubione warzywa.

Wegański twaróg
Jeśli jesteś na diecie roślinnej i tęsknisz za produktami nabiałowymi, możesz sięgnąć po tofu i zakwasić go sokiem z kiszonych ogórków, przekąska nabierze wtedy twarogowego posmaku.

Czyszczenie miedzi
Na miedzianych przyborach często pod wpływem utleniania pojawia się nieestetyczny osad. Płyn po ogórkach potrafi przywrócić im pożądany wygląd. Możesz przygotować specjalny roztwór z octu i soli albo po prostu użyć wody po kiszonkach.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA