Graham, pszenny, a może orkiszowy? Który chleb jest najzdrowszy?

chleb zdrowy

REKLAMA

Wybór pieczywa w piekarni to nie taka prosta sprawa, a bezmiar dostępnych rodzajów może deklasować. Oto najpopularniejsze dostępne odmiany pieczywa. Który chleb warto spożywać i dlaczego? Dla kogo dany chleb będzie najlepszy?

Popularne rodzaje chleba

Chleb pszenny
Jest to najpopularniejszy rodzaj chleba. W 100 porcji ma 267 kcal. Wypiekany jest z oczyszczonej „białej” mąki, która niestety pozbawiona jest większości cennych minerałów i substancji odżywczych. Wprawdzie zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas fosfor, żelazo, magnez, ale nie są to duże ilości. Po białe pieczywo powinny sięgać osoby, które mają wrażliwy przewód pokarmowy. Także osoby, którym specjalista zalecił stosowanie diety łatwostrawnej powinny jeść chleb pszenny.

REKLAMA

Chleb żytni
Chleb pełnoziarnisty ma 259 kalorii w 100 g i jest bardzo wartościowy, gdyż zawiera dużo błonnika i szereg witamin z grupy B. Poza tym, zawiera żelazo, selen, magnez, kwas foliowy i magnez. Chleb z pełnego ziarna jest bardzo sycący, więc ewidentnie zjemy go mniej. Doskonale sprawdzi się w czasie odchudzania. Polecany jest wszystkim, z wyjątkiem tych osób, które mają dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Chleb z mąki żytniej mogą jeść osoby z cukrzycą, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Chleb orkiszowy
Orkisz to odmiana pszenicy odznaczająca się trochę większą zawartością witamin oraz błonnika. Chleb w 100 g zawiera 249 kalorii i jest bardziej odżywczy niż chleb pszenny. Mogą po niego sięgać osoby, które nie mają znacznych problemów ze strony przewodu pokarmowego.

REKLAMA

Chleb graham
Ma 231 kcal i produkuje się go z pełnoziarnistej mąki pszennej (razowej). Chleb ten ma niski indeks glikemiczny i jest bogaty w związki odżywcze. Jest łagodny dla żołądka. Dietetycy traktują go jako zdrowszą alternatywę pieczywa jasnego. Mogą go jeść osoby, które nie tolerują chleba żytniego. Doskonale sprawdza się też w czasie diet odchudzających.

Pumpernikiel
Często mówi się, że ten rodzaj pieczywa jest najzdrowszy ze wszystkich. Zawiera 250 kcal w 100g i jest dość ciężki. Ma specyficzny smak, mocno ziarnistą i wilgotną konsystencję. Jest nadzwyczaj bogaty odżywczo. Zazwyczaj można go kupić w opakowaniu plastikowym. Z uwagi na niski indeks glikemiczny, pumpernikiel jest polecany diabetykom i osobom na diecie redukcyjnej.

Najzdrowszy chleb to taki, który jest dopasowany do Ciebie, twojego stanu zdrowia, trybu życia i upodobań. Nie zapomnij, że pieczywo ma nie tylko dostarczać niezbędnej porcji energii w formie węglowodanów, ale również musi Ci smakować. Urozmaicaj swoją codzienną dietę i uwzględniaj różne rodzaje chleba (o ile nie ma żadnych przeciwwskazań). Każdy wariant smakuje inaczej i ma inny wpływ na organizm.

Podziel się: