W weekend mamy wreszcie nieco więcej czasu dla siebie. Z tego też powodu, wiele osób tylko w sobotę i niedziele może zjeść śniadanie na spokojnie, w gronie najbliższych osób. Nie da się zaprzeczyć, że jedną z najlepszych propozycji na śniadanie są jajka na miękko. Niektórzy mają jednak problem, z odpowiednim ugotowaniem jajek, tak aby żółtko było idealnie płynące.
Jak dobrze ugotować jajka?
Na portalu Ania Gotuje pojawił się ostatnio przepis, dzięki któremu ugotujemy idealnie jajka na miękko, ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Takie śniadanie na pewno zachwyci naszą rodzinę.
Najważniejsze jest, aby jajka przed gotowaniem osiągnęły temperaturę pokojową. Co więcej, jajka powinniśmy gotować także według wielkości, to znaczy, małe jajka nie powinny być gotowane razem z dużymi. Od wielkości zależy bowiem czas gotowania jajek. Małe jajka gotujemy na miękko około 3,5 minuty, jajka średnie około 4,5 minuty, a jajka duże 5,5 minuty.
Pamiętaj o tych zasadach!
Na samym początku gotujemy wodę w garnku. Pamiętajmy jednak, aby wybrać na tyle duży garnek, żeby jajka można było w nim ułożyć obok siebie, a nie na sobie. Kiedy woda zacznie wrzeć, do garnka wkładamy jajka. Możemy wspomóc się łyżką. Ustawiamy silniejszy ogień pod garnkiem i gotujemy przez tyle minut, ile odpowiada wielkości jajek. Warto jednak pamiętać, aby jajka nie podskakiwały w garnku, może to bowiem spowodować ich pęknięcie. Kiedy minie wyznaczony czas, odlewamy połowę wody z garnka i dolewamy zimną wodę prosto z kranu. Jajka są gotowe do spożycia. Smacznego!