Niejednokrotnie kupiliśmy zbyt dużo bananów, które z czasem stały się mocno przejrzałe i niezbyt apetyczne, aby zjeść je na surowo. Okazuje się jednak, że nawet jeśli skórka bananów nieco pociemnieje, nie jest to w żadnym wypadku powód do tego, aby wyrzucać owoce do kosza. Upewnijmy się jednak dokładnie, że na bananach nie pojawiła się pleśń! Jeśli jej nie ma, a owoce są tylko przejrzałe, to z powodzeniem możemy wykorzystać je na wiele sposobów.
Przepis na pyszny chlebek!
Jak podpowiada portal Ania Gotuje, jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów jest przygotowanie chlebka bananowego. Wystarczy, że do trzech bananów dodamy 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, pół szklanki cukru, łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli, a także 1/3 kostki masła (roztopionego) i połączymy wszystkie składniki. Następnie masę umieszczamy w dowolnej foremce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po około godzinie ciasto jest gotowe!
Jak jeszcze wykorzystać banany?
Przejrzałe banany możemy także wykorzystać do przygotowania domowego koktajlu. Do blendera wrzucamy banany, dodajemy nieco mleka lub napoju roślinnego, płatki owsiane i ulubione owoce np. borówki. Jeśli lubimy możemy także dodać masło orzechowe. Wszystko miksujemy i gotowe!