Biszkopt opada po upieczeniu i jest zbity? Co zrobić, żeby temu zapobiec? Okazuje się, że wystarczy zastosować pewien trik i po problemie – biszkopt będzie puszysty i lekki jak chmurka.
Biszkopt to wypiek, który wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu, ale to właśnie dlatego popełniamy najwięcej błędów przy jego przygotowywaniu. Często wychodzi suchy, zbity, a nawet twardy i opada od razu po wyjęciu z piekarnika. Jest jednak na to świetny patent, który musi poznać każdy smakosz.
Biszkopt opada po upieczeniu? Ten patent musi wypróbować każdy
Sekret idealnego i puszystego biszkopta kryje się w jego sposobie wykonania. Wiele osób popełnia klasyczny błąd i podczas dodawania mąki używa miksera. Aby biszkopt nie opadał i był puszysty użyj drewnianej łyżki i delikatnie wymieszaj mąkę, by nie było grudek. Po wyjęciu z piekarnika uderz blaszką kilka razy o blat i pozwól by biszkopt wystygł.
Ten trik powinien wypróbować każdy, bo dzięki niemu za każdym razem biszkopt wychodzi rewelacyjny.