Marzy wam się pyszne śniadanie na słodko? Usmażcie placuszki owsiane. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowaliśmy dla was sprawdzony przepis Karola Okrasy. Wspaniały smak placuszków uzyskacie, dodając do nich 1 składnik.
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. To właśnie ono daje nam energię na start. Placki owsiane Karola Okrasy składają się m.in. z bananów, maślanki, płatków owsianych i bakalii. Zawierają też dodatek cukru waniliowego. Dzięki niemu placuszki mają tak niepowtarzalny aromat. Można zjeść je na śniadanie albo zapakować i zabrać ze sobą np. do pracy. Sprawdźcie, jak przyrządzić delikatne placuszki.
Przepis Karola Okrasy na placki owsiane
Składniki:
200 ml maślanki
15 g cukru waniliowego
2 banany
3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka rodzynek
1 jajko
150 g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka cukru
100 g mąki
2 łyżki suszonej żurawiny
olej rzepakowy
2 łyżki prażonych pistacji
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Z dojrzałych bananów usuwamy skórkę i rozgniatamy miąższ widelcem. Wsypujemy do nich zwykły cukier i cukier waniliowy, dobrze mieszamy. Potem dodajemy jajko i maślankę, wszystko miksujemy. Pora zagęścić ciasto: dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczenia i mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wrzucamy do niego rodzynki, posiekane orzechy i żurawinę, mieszamy. Możemy wykorzystać także inne dodatki (np. kawałki suszonych jabłek czy różne rodzaje orzechów).
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz roślinny i wykładamy po łyżce przyrządzonej masy. Smażymy placuszki z dwóch stron, aż ładnie się zezłocą. Po usmażeniu placki możemy polać syropem klonowym i podać z dodatkiem świeżych owoców. Smacznego!