Biszkopt to zawsze rewelacyjny pomysł na deser. Zazwyczaj do jego przygotowania używa się mąki. A co powiecie na to, aby przysmak ten zrobić z fasoli? Deser bez grama mąki ma też dodatek orzechów włoskich i ciemnego kakao, więc zyskuje na smaku. Jest naprawdę łatwy w wykonaniu i zachwyca puszystością, a warzywo strączkowe nie jest wyczuwalne.
Biszkoptu z fasoli wcale nie trzeba studzić w piekarniku. Inaczej jest w przypadku klasycznego wypieku. Placek nie opadnie, nie popęka i nie będzie się kruszył.
Zwykłą bułkę tartą w biszkopcie można zastąpić wersją bezglutenową, wówczas po ciasto będą mogły bez obaw sięgać osoby, które unikają glutenu w swojej diecie. Bezglutenową bułkę tartą można znaleźć w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Do fasolowego wypieku warto przyrządzić ulubiony krem, np. kinder bueno. Można go też przełożyć np. bitą śmietaną, konfiturą i owocami. Ciasto z takimi dodatkami to prawdziwa poezja smaku.
Jak przygotować biszkopt z fasoli? Przepis krok po kroku
Składniki:
8 jajek
20 dag fasoli Jaś
2,5 łyżki ciemnego kakao
7 dag orzechów włoskich
20 dag cukru pudru
4 łyżki bułki tartej (może być bezglutenowa)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 170°C (opcja grzania: góra-dół). Fasolę gotujemy do miękkości, a potem obieramy ją z łupinek i blendujemy wraz z kakao i orzechami włoskimi. Białka oddzielamy od żółtek, te drugie ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy bułkę tartą i znów mieszamy. Do masy na biszkopt przekładamy fasolę z dodatkami, mieszamy wszystko łyżką. Białka ubijamy na sztywno i powstałą pianę dodajemy reszty składników, lekko mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. pół godziny, pieczemy do suchego patyczka.
Z fasoli przygotujecie też inne przysmaki. Polecamy zupę, pasztet i gołąbki.