Rosół to tradycyjna zupa, którą zazwyczaj należy długo gotować. Z reguły nadaje się do spożycia po 2-3 godzinach gotowania na bardzo małym płomieniu. Jednak nie każdy ma wystarczająco dużo czasu, aby stać przy garnku. Bulion powstanie także w szybkowarze, danie będzie tak samo aromatyczne i pyszne, a jego wykonanie zajmie pół godziny.
Kiedyś szybkowar znajdował się w prawie każdej kuchni. Służył do przygotowania wielu specjałów, np. zapiekanek, pasztetów, a nawet ciast. Obecnie urządzenie to przeżywa drugi renesans i coraz więcej osób chce mieć je w swojej kuchni, bo to właśnie dzięki niemu ulubione potrawy zrobimy znacznie szybciej.
Rosół z szybkowaru będzie gotowy po 30 minutach od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, co istotnie skraca czas przyrządzania bulionu. Danie dojdzie tak szybko, dzięki wysokiej temperaturze oraz szczelnemu zamknięciu. Do wywaru w szybkowarze wkładamy mięso drobiowe, warzywa, przyprawy i suszone zioła (m.in. ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk). Zupę doprawiamy pieprzem i solą tuż przed podaniem.
Jak przygotować rosół w szybkowarze?
Składniki:
1 kg mięsa z kurczaka, np. udek
korzeń pietruszki
nieduży kawałek selera korzeniowego
biała część pora
cebula
3 marchewki
łyżeczka suszonego lubczyku
natka pietruszki
4 ziarna ziela angielskiego
5 liści kapusty włoskiej
2 liście laurowe
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Płuczemy mięso, oczyszczamy i wkładamy do szybkowaru. Dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Teraz pora na dodanie opalonej nad palnikiem cebuli i obranych jarzyn. Całość zalewamy 4 l wody, urządzenie dokładnie zamykamy i bulion doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy moc grzania na minimalną i gotujemy wszystko przez pół godziny. Zupę po ugotowaniu przecedzamy, doprawiamy pieprzem i solą. Serwujemy z makaronem, a także pokrojoną natką pietruszki.