Gulasz to popularna potrawa występująca w różnych wersjach. Bez względu na wybrane dodatki, jego podstawą są kawałki mięsa zatopione w smakowitym gęstym sosie. Perfekcyjną konsystencję sosu można osiągnąć na dwa sposoby – poprzez redukcję wody albo dodatek śmietany.
Smak i tekstura gulaszu zależy w głównej mierze od składników użytych do jego przygotowania. Danie ugotowane na drobiowym mięsie nie będzie tak treściwe, jak to przygotowane chociażby na wołowinie czy jagnięcinie. Istotny wpływ na efekt końcowy specjału ma też dodatek jarzyn. Duża ilość cebuli czy ziemniaków w gulaszu wzbogaci go, ale nie tylko. Warzywa długo duszone rozpadną się i zagęszczą danie. Ale co zrobić, gdy sam dobór produktów nie przynosi oczekiwanych rezultatów?
Jak zagęścić gulasz? Użyj śmietany
Gulasz idealnie zagęści gęsta kwaśna śmietana. Ponadto wpłynie na smak całej potrawy i sprawi, że stanie się bardziej aksamitna. Podczas dodawania nabiału trzeba pilnować, aby się nie zważył. Nie wlewamy śmietany wprost do garnka z gulaszem, tylko wcześniej ją hartujemy, a więc mieszamy starannie z odrobiną gorącego sosu. Następnie taką mieszankę dodajemy do specjału. Jeśli natomiast chcemy konkretniej zagęścić gulasz, zahartowaną śmietanę łączymy z łyżką mąki, dobrze rozprowadzamy i przelewamy wszystko do garnka, następnie zagotowujemy, nieustannie mieszając.
Jak zagęścić gulasz bez żadnych dodatków?
Możemy w takiej sytuacji spróbować go zredukować. Co prawda proces ten zajmuje sporo czasu, ale z drugiej strony jest bardzo skuteczny. Z duszonej na wolnym ogniu (bez przykrycia) potrawy nadmiar wody po pewnym czasie odparuje, a my uzyskamy zadowalający efekt.
Jednak powyższa metoda ma pewien haczyk. Im w daniu znajduje się mniej wody, tym staje się ona bardziej wyrazista w smaku. To samo dotyczy również soli znajdującej się w gulaszu. W gęstym sosie przyprawa będzie bardziej skoncentrowana. Wobec tego solenie potrawy lepiej odłożyć na sam koniec, gdy tekstura sosu wyda się nam satysfakcjonująca.
Jeśli chcecie przyrządzić gulasz wołowy, proponujemy ten przepis.