Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad? A co powiesz na kaczkę z jabłkami? Delikatne mięso i soczyste owoce tworzą duet idealny. Z recepturą Moniki Richardson potrawę przyrządzisz bez najmniejszego problemu. Tajemnica jej smaku tkwi w powolnym pieczeniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Kaczka jest delikatna, a jej przygotowanie wymaga precyzji. Monika Richardson porcję mięsa wzbogaca o dwa pyszne dodatki, a mianowicie pomarańcze i jabłka. Prezenterka przyznała, że kaczka z owocami to jedna z jej ulubionych jesiennych potraw.
Przepis Moniki Richardson na kaczkę z jabłkami
Składniki:
2 pomarańcze średniej wielkości
4 piersi kaczki, oczyszczone
2 płaskie łyżeczki majeranku
1 większe jabłko
pieprz i sól do smaku
odrobina wody
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Mięso kaczki natrzyj majerankiem, pieprzem i solą, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, skórą do dołu. Piecz przez 40 minut, potem obróć i poczekaj jeszcze 40 minut. Przystąp do filetowania pomarańczy i umyj jabłko. Podpieczoną pierś pokrój w cienkie plastry, natomiast tłuszcz z naczynia wymieszaj z niewielką ilością wody. Umieść na nim mięso, a między kawałkami połóż pozbawione skórek cytrusy. Dookoła układaj ósemki jabłka, powtórnie piecz, ale tym razem dłużej, bo ok. 3 godziny. Kaczkę możesz podawać buraczkami zasmażanymi i ziemniakami.