Kiedy cukier poleży kilka dni w domowej cukiernicy to bardzo szybko dochodzi do jego zbrylenia. Jest to dość nieestetyczne zjawisko, które dodatkowo stwarza problemy jeśli chcemy posłodzić herbatę czy kawę.
Koniec ze zbrylonym cukrem
Okazuje się jednak, że dzięki właściwościom jednego z popularnych, a zarazem tanich owoców możemy raz na zawsze pożegnać się z irytującym problemem. Aby cukier przestał się zbrylać wystarczy skorzystać z pomocy cytryny!
Na początku konieczne jest sparzenie cytryny. Następnie dokładnie obieramy owoc, a jego skórkę umieszczamy w cukiernicy. Dzięki temu zabiegowi cukier nie będzie się już zbrylał, a zachowa idealną, sypką konsystencję. Co więcej, cytrynowa skórka nada nieco przyjemnego aromatu!
Tego sposobu nie polecamy!
Aby zapobiec zbrylaniu się cukru wiele osób zamiast skórki od cytryny, umieszcza w cukiernicy cały plasterek tego owocu. Jednak ten sposób nie jest zbyt polecany, bowiem od nadmiaru soku z cytryny sam cukier może zawilgotnieć, co także nie będzie zbyt estetyczne.