Mamy cudowną niespodziankę dla fanów podrobów. Dziś zdradzimy wam przepis na idealne ozorki w sosie chrzanowym. Porcje mięsa gotowane w rosole lub bulionie jarzynowym są soczyste i miękkie, a wyrazisty sos nadaje potrawie smakowitości.
Ozorki wieprzowe to nie lada specjał. Miękkie i delikatne mięso jest jeszcze smaczniejsze dzięki kilku dodatkom. Można je podać, np. z purée ziemniaczanym albo kultową kompozycją zielonego groszku i marchewki.
Sposób na uzyskanie idealnie miękkich ozorków jest bardzo prosty. Na początku gotujemy je w samej wodzie, a potem wrzucamy do gorącego bulionu, doprawiamy przyprawami i gotujemy, aż zmiękną. Do mięsa dodajemy naturalny wywar jarzynowy albo rosół, który został nam z wczoraj. Odradzamy gotowanie ozorków na bulionie z kostki.
Jak przyrządzić ozorki w sosie chrzanowym?
Składniki:
3 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
2 ozorki wieprzowe
3 łyżki śmietany
2 liście laurowe
3-4 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka mąki
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
szczypiorek lub koperek
Sposób wykonania:
Ozorki wieprzowe myjemy, oczyszczamy, posypujemy pieprzem i solą, a potem przekładamy do garnka. Mięso zalewamy chłodną wodą i gotujemy na niewielkiej mocy ognia, aż nieco zmięknie. W międzyczasie zagotowujemy wywar. Ozorki przekładamy do garnka z gorącym bulionem, dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy, aż staną się idealnie miękkie, a część wywaru odparuje.
Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy i usuwamy z niego skórkę, a na końcu kroimy w plasterki. Do wywaru wrzucamy chrzan i gotujemy jeszcze parę minut. Śmietanę łączymy z mąką, mieszamy i hartujemy odrobiną bulionu, przelewamy do reszty wywaru. Sos mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut, aż stanie się gęsty. Ozorki wykładamy na talerz i polewamy przyrządzonym sosem chrzanowym. Oprószamy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego.