Fot. Facebook

Marchewka i groszek to klasyczny zestaw obiadowy, który większość osób przypomina sobie z dzieciństwa. Jedni zapamiętali ją jako obrzydzenie, ponieważ niezbyt lubią kombinację słodkiej marchewki ze słonym mięsem, a inni wprost przeciwnie – uwielbiają takie połączenia. Prezentujemy przepis na tę kultową potrawę.

Groszek i marchewka mają szereg wartości zdrowotnych. W marchwi znajdziemy spore ilości beta-karotenu, który wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga narząd wzroku i może chronić przed chorobą nowotworową. Groszek dzięki witaminie K może przeciwdziałać osteoporozie. Zawiera kompleks witamin z grupy B, a także antyoksydanty i błonnik.

Przepis na marchewkę z groszkiem

Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
1 kg marchewki
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka wody
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
1 mała łyżeczka soli
koperek

Przygotowanie:
Starannie umyj marchewki, włóż je do miski, po czym dość cienko i precyzyjnie obierz ze skórki. Po obraniu warzyw, pokrój je w małą kostkę. Przesyp je do garnka, a następnie wlej szklankę wody. Dodaj też cukier.

Postaw garnek na większym płomieniu. W momencie, gdy woda będzie się gotować, zmniejsz palnik na średni. Dodaj do całości pieprz i sól, przykryj kostkę pokrywką i gotuj ją jeszcze co najmniej 20 minut. Gdy marchewka będzie miękka, dodaj do niej masło oraz mąkę, którą przesyp przez sito. Mieszaj wszystko dynamicznie, aż uzyskasz kremowy sos, przylegający do kostki. Pora na groszek. Odsącz go zalewy, wsyp do marchewki i gotuj przez minutę. Aby danie było jeszcze bardziej aromatyczne i smakowite możesz doprawić je koperkiem. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę