Większość z nas kiedy tylko otworzy wino, od razu wyrzuca korek do śmieci. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że tym sposobem traci szansę na wykorzystanie jego zdumiewających właściwości. Co prawda, tego samego korka nie włożymy ponownie do butelki, z której go wyjęliśmy aby zatrzymać aromat wina, ale możemy wykorzystać go do wielu domowych zadań!
Uratuje Twoją potrawę!
Jednym z nietuzinkowych zastosowań korka po winie jest wykorzystanie go w celu uratowania przypalonego bigosu! Jeśli zdarzy nam się, że nasza pieczołowicie przygotowana potrawa nagle ulegnie przypaleniu, to wcale nie musimy popadać w rozpacz!
Aby uratować nasz bigos wystarczy przełożyć go do nowego garnka, bez zeskrobywania przypalonej części potrawy, a następnie wrzucić jeszcze korek po winie i zagotować. Korek dzięki swoim właściwościom usunie nieprzyjemny aromat spalenizny i uratuje smak naszego dania!
Korek od wina potrafi ocalić owoce i warzywa
Co więcej, korek od wina świetnie sprawdzi się także w podtrzymaniu świeżości warzyw i owoców. Wystarczy, że przekrojony na pół korek włożymy do koszyka z owocami czy warzywami. Korek pochłonie wilgoć, dzięki czemu owoce zachowają świeżość przez długi czas.